STEMerica

FabLab, udruga za promicanje digitalne fabrikacije nositelj je projekta STEMerica, čija je provedba započela 12. svibnja 2021. godine, a trajanje mu je dvije godine. 

Projektni su partneri udruga BiotekaConnect-ITAstronomsko društvo VišnjanArhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Cilj je projekta unaprijediti kapacitete organizacija civilnog društva u provedbi interaktivnih, inovativnih radionica i događanja na nacionalnoj razini u području popularizacije STEM aktivnosti (Science, Technology, Engineering, Mathematics) među djecom, mladima i općom populacijom. Kapaciteti OCD-a jačat će se sudjelovanjem članova i zaposlenika na edukacijama (18), studijskim posjetima (5) i javnim događanjima (16 nacionalnih i 8 inozemna) kako bi se poticala suradnja, ostvarila razmjena znanja i informiranje o dobrim nacionalnim i europskim praksama. Također, organizirat će se i provoditi radionice i javna događanja u području popularizacije STEM-a u više lokalnih zajednica diljem RH.

Omogućit će se promocija i približavanje tema iz područja STEM-a, demistifikacija znanosti i diseminacija znanstvenih činjenica djeci, mladima i općoj populaciji putem 44 javnih događanja (kao što su: mobilni centar „PopUpLab” – putujući kombi u kojem se provode inovativne i interaktivne aktivnosti i „STEM dan”), a posebno djeci i mladima putem 20 višednevnih, inovativnih i interaktivnih radionica. 

Nakon završetka projekta, OCD-i će imati dostatne kapacitete i umreženost na nacionalnoj razini za organizaciju budućih događanja u lokalnim zajednicama diljem RH, što će doprinijeti održivosti projekta. Projektom će se, uz mentorstvo i stručnu podršku osoblja Arhitektonskog fakulteta i Tehničkog muzeja izraditi i postaviti 10 interaktivnih instalacija u dvorištu Tehničkog muzeja, Astronomskog društva Višnjan i prostoru FabLab-a. Stalni postavi bit će dostupni široj javnosti na korištenje. 

Projekt se u sklopu natječaja “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” financira sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) do ukupne vrijednosti projekta od 2.825.482,33 kn.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 
Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge FabLab.
Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske