Trenutno pregledavate Radionice u sklopu projekta Virtualna umjetnost i kultura (VUK)

Radionice u sklopu projekta Virtualna umjetnost i kultura (VUK)

Nove video upute za provedbu radionica su online na  web stranicama projekta Virtualna umjetnost i kultura i našem Youtube  kanalu.

U videu “Jeffersonova šifra” gledatelji mogu doznati o cilindričnom sustavu šifriranja koji je zamislio američki državnik Thomas Jefferson. Uz malo papira, škare, ljepilo i čaše od jogurta i vi možete imati svoj priručni uređaj za kriptiranje!

Čaša za prisluškivanje pripada ciklusu “Zvuk” i razjašnjava kako pomoću jednostavne staklene čaše možemo pojačati zvuk i doznati što se događa u prostoriji do nas.

Tramvaj je prometalo koji stanovnici Osijeka i Zagreba na ulicama ovih gradova mogu vidjeti svaki dan, a oni koji ne mogu – u ovom videu mogu naučiti kako od papira napraviti svoj vlastiti tramvaj.

Što su to slobodni zidari ili masoni? Ovo tajno društvo utjecalo je na razne sfere svjetskog društva – a predstavnici masona kao javne su osobe djelovale u području umjetnosti, arhitekture, znanosti, itd. Jedna od stvari koje su nam zaviještali pripadnici ovog društva jest i masonski kôd čije ostatke danas vidimo u igri križić-kružić, a manifestacije u različitim djelima arhitekture. Nauče što je masonski kôd i kako ga koristiti!

Najobičnija plastična boca umjesto u kanti za reciklažu može završiti kao model podmornice. Kroz ovu radionicu, gledatelji će naučiti kako od boce, slamčice, samoljepljive trake i manjeg metalnog predmeta izraditi podmornicu koja se ponaša baš kao i one koje plove svjetskim oceanima.

Makey Makey set, računalo ili tablet i hrpa voća potrebni su za izradu “voćnog” klavira, a usput je moguće ponešto i naučiti o provodljivosti i tome zašto voće provodi struju.

Uz malo papira, pisaljku i škare moguće je napraviti vlastiti improvizirani set za šifriranje. Set je praktičan za nošenje, moguće ga je lako izraditi, a neovlaštene osobe čak ni uz posjedovanje čitavog sustava ne mogu tek tako probiti šifrirane poruke koje su presreli.

Nadamo se da će sudionicima naših programa i javnosti ove video radionice biti zanimljive, poučne, ali i omogućiti im da samostalno izvedu sve pokuse koje smo radili u sklopu projekta Virtualna umjetnost i kultura.

Osim ovih objavljenih videa, kanimo još objaviti i video upute za radionicu stroja za kriptiranje Enigma, a onda nam slijede i dvije predstave!

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge HERMES.
Više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr, www.esf.hr