Oprema

Oprema, tehnologije digitalne proizvodnje, su u osnovi FabLab aktivnosti. Međutim, to su samo alati, a više od toga su potrebne vještine i ideje kako koristiti te tehnologije. FabLab, je prvenstvno zasnovan na tehnologijama digitalne proizvodnje. Tu osnovu čini danas sve popularniji 3D printeri različitih konstrukcija, ali i laserski rezači, cnc uređaji i sl. Njegujemo i analogne tehnike proizvodnje i rad s različitim električnim “analognim” alatima, ali i ručnim alatima.

Zbog svojih aktivnosti FabLab se upotunjuje različitim drugim tehnologijama koje mogu biti od koristi u radu pojedinih aktivnosti. Primjer su biosenzori koje koristimo kako u radu s djecom, tako i za projekte potrebne za osobne s posebnim potrebama.

Osim biosenzora i ostale elektronike zasnovane uglavnom na Arduino i Raspberry Pi platformama, tu su i neki drugi senzori za razvoj IoT, kako za osobnu upotrebu, tako i za prostor u kojem se nalazimo.

Senzore koristimo i za 3D skeniranje, koristeći razne dostupne od Kinecta, Structure Sensora, ali i uređaje srednjeg cjenovnog razreda poput David Lasera, zasnovanog na strukturnom svijetlu, kako za rad tako i za istraživanja u sklopu projekata.

Osim strojene opreme, važan aspekt čini i programska podrška, prvenstveno zasnovana na opensource programima, ali i dobivenim licencama npr. od tvrtke Autodesk.