PopUp FabLab @ Design District

Design District Zagreb festival i širi istoimeni projekt nastali su s idejom da se komunikacijski ujedine sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u gradskoj zoni čija je arterija Martićeva ulica. Iako donedavno poznata po brojnim trgovinama povezanima s autoindustrijom, četvrt koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška, svoj je urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala pa danas doživljava procvat koji zahvaljuje u tom dijelu grada sve prisutnijoj i sve propulzivnijoj kreativnoj zajednici.

Za Design District ZG članovi FabLaba pripremili su širok radionički program, a svi zainteresirani moći će se upoznati s osnovama digitalne fabrikacije i otkriti užitak suvremene makers kulture, koristeći različite alate i tehnike.

Raspored
16/6 Jump 2-3D 14:00 – 18:00
17/6 Analog Production 14:00 – 18:00
18/6 Digital Production 13:00 – 19:00
19/6 Idea2Product > Start Global Now 14:00 – 18:00

 • Radionica #1: Analogna proizvodnja (trajanje: 4 h)
  Polaznici će se skupa s voditeljima upustiti u rad s poznatim analognim uređajima i materijalima na potpuno drugačiji način, a mogu birati između Styrocuta (radionice rada sa stiroporom) i Termoforminga (upotrebe termoforminga u oblikovanju predmeta — riječ je o usmjerenoj preobrazbi plastike pomoću topline).
 • Radionica #2: Digitalna proizvodnja (trajanje: 6 h)
  Nakon usavršavanja egzotičnih analognih tehnika, polaznici će dobiti priliku da se uhvate ukoštac s alatima o kojima mnogi pričaju, no rijetki su s njima radili — 2D laserom i/ili 3D printerom! Prvog će koristiti kako bi pripremili modele za lasersko rezanje i graviranje, a s drugim će raditi slično, samo trodimenzionalno, te na licu mjesta vidjeti kakve mogućnosti pruža najsuvremenija tehnologija.
 • Radionica #3: Jump 2-3D (trajanje: 4 h)
  Jeste li spremni napokon učiniti skok s dvije u tri dimenzije uz pomoć digitalnog softvera? Nesumnjivo jeste, a voditelji će vam pokazati osnove rada u 3D prostoru računala i kako stvarati 3D modele za digitalnu proizvodnju. Time se zatvara krug usvajanja temeljnih vještina i znanja digitalne fabrikacije.
 • Radionica #4: Idea2Product > Start Global Now (trajanje: 4 h)
  Naposljetku, zašto ne unovčiti ugodno i korisno? Uz dobru ideju i vještinu izrade 3D modela, počnite već danas raditi za globalno tržište uz pomoć digitalnih tvornica. Voditelji su tu da vas gurnu u vodu, a čim naučite plivati, više nećete zaboraviti.

Lokacija: Ratkajev prolaz (Detmers kontejner)
Partner: FabLab.HR
Koordinator: Roberto Vdović