Trenutno pregledavate Poziv školama za sudjelovanje u projektu “Virtualna umjetnost i kultura”

Poziv školama za sudjelovanje u projektu “Virtualna umjetnost i kultura”

Udruga HERMES i FabLab pozivaju škole da se prijave za sudjelovanje u projektu “Virtualna umjetnost i kultura” u sklopu kojeg će se u školama provoditi participativne online radionice na kojima će se kroz prizmu povijesnih i umjetničkih tema obrađivati aktivnosti vezane uz STE(A)M područje. U sklopu projektnih aktivnosti, sa školama ćemo provodili besplatne radionice iz tematskih područja: zvuk, voda-zemlja-zrak, kriptografija i forum teatar. Rok za prijave je 5. rujna 2021. na sljedećem linku.

Projekt Virtualna umjetnost i kultura nastao je kao odgovor na istovremeno međudjelovanje različitih aktualnih globalnih procesa – ponajviše ipak obilježenih pojavom pandemije virusa COVID-19. Globalna pojava pandemije, međutim, tek je ubrzala proces digitalizacije već i ranije prisutan, kako u Hrvatskoj, tako i u ostatku svijeta. Osim toga, u toku pandemije, dijelove Republike Hrvatske pogodio je i niz potresa koji su ozbiljno narušili kvalitetu i opseg prostornih kapaciteta raznih organizacija i institucija, uzrokujući pritom i smanjenje dostupnosti neformalnih izvannastavnih sadržaja.

Navedene okolnosti učinile su rad od kuće, online sastanke i online nastavu svakodnevnim pojavama za većinu stanovnika Hrvatske. Online nastava, iako posjeduje mnoge prednosti, svakako podrazumijeva i izvjesne nedostatke u odnosu na klasično održavanje nastave licem u lice. Jedan je od tih nedostataka manjak neformalnog i izvannastavnog u procesu prenošenja znanja učenicima. Takvi pristupi učenju imaju važnu ulogu u cjeloživotnom učenju, razvoju kompetencija i sposobnosti mladih. Zakinutost učenika za dodatne izvannastavne sadržaje u ovo osjetljivo vrijeme moglo bi utjecati na narušavanje njihovog socijalnog života i osjećaja pripadnosti, a dugoročno su moguće i negativne posljedice na psihofizičko zdravlje.

Projektom Virtualna umjetnost i kultura nastojimo odgovoriti na novonastale okolnosti i izazove – i omogućiti učenicima da i u ovim izvanrednim uvjetima imaju pristup neformalnim edukacijskim sadržajima na temu kulture, znanosti i umjetnosti.

Cilj projekta zajedno je s učenicima osnovnih škola diljem Hrvatske provesti participativne online radionice na kojima će se kroz prizmu povijesnih i umjetničkih tema obrađivati aktivnosti vezane uz STE(A)M područje. U sklopu projektnih aktivnosti, sa školama ćemo provodili besplatne radionice iz tematskih područja: zvuk (1. – 4. razred); voda-zemlja-zrak (1. – 4. razred); kriptografija (5. i 6. razred); forum teatar (7. i 8. razred). Radionice će se s djecom i nastavnim osobljem održavati online putem, gdje će djeca za sudjelovanje u radionicama morati posjedovati tablet uređaj / odnosno uređaj s online kamerom i stabilnu internetsku vezu. Također, zbog potrebe izvještavanja donatoru, od djece koja će sudjelovati na radionicama obavezni smo prikupiti preslike ili skenove rodnih listova i privole roditelja za sudjelovanje. Svi prikupljeni dokumenti i privole koristit će se samo za potrebe izvještavanja o provedbi projekta i pravdanja utrošenih sredstava. Prije početka radionica, zainteresiranim ćemo školama poslali setove potrošnog materijala potrebne za rad na radionicama.

Primjer kako će izgledati jedna od radionica iz projekta možete vidjeti u slijedećem videu:

Uz participativne radionice koje će povezivati povijest, umjetnost, znanost i stjecanje vještina korištenjem suvremene tehnologije, učenici će imati priliku razvijati i kreativnost i biti (su)kreatori u sklopu produkcije dviju predstava.

Ciljana skupina projekta učenici su osnovnih škola, a radionice su prilagođene različitim grupama ovisno o uzrastu (djeca od 1. – 4. razreda, 5. i 6. razred i 7. i 8. razred). U projektne će aktivnosti biti uključeno najmanje 500 učenika iz 7 različitih županija. Rad sa školama odvit će se u prvom polugodištu školske godine 2021/2022.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u ovom projektu, molimo vas da ispunite sljedeći upitnik kako bismo Vas mogli povratno kontaktirati: PRIJAVITE SE

Projekt se realizira u partnerstvu udruga HERMES i FabLab, uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Nositelj projekta nevladina je udruga Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja – HERMES koju je 2011. godine osnovala skupina mladih idealista s iskustvom u strukturiranom dijalogu i debati, društvenom aktivizmu i radu s mladima. Udruga je osnovana s ciljem educiranja mladih, razvoja njihovih vještina i kompetencija, osnaživanja komunikacijskih vještina i omogućavanja njihove primjene u svakodnevnim situacijama.

FabLab, udruga za promicanje digitalne fabrikacije, osnovana je 2013. u Zagrebu. Fablab je prva udruga svoje vrste u ovom dijelu Europe, a dio je međunarodnog udruženja FabLab organizacija, zasnovanog na ideji MIT-a. Ciljevi su udruge promicanje digitalne fabrikacije kroz obrazovanje, znanstveno i umjetničko istraživanje i poduzetnički razvoj. Također, Fablab potiče kreativnost i stvaranje novih ideja – uključivanjem lokalnih zajednica, njihovim održivim razvojem uz zaštitu okoliša, poticanjem kružne ekonomije i odgovornog upravljanja resursima.

U provedbi projektnih aktivnosti veliku ulogu ima i Tehnički muzej Nikola Tesla. Tehnički muzej kroz svoj rad doprinosi popularizaciji znanosti i obrazovanju posjetitelja, a za potrebe stvaranja sadržaja u sklopu projekta Virtualna umjetnost i kultura ustupio je svoj muzejski prostor i dio inventara.

Zamolili bismo vas da upitnik za suradnju ispunite do 5. rujna 2021. kako bismo na vrijeme mogli organizirati projektne aktivnosti. Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete nas kontaktirati na: vuk@fablab.hr.