Trenutno pregledavate STEM u oblacima edukacije

STEM u oblacima edukacije

Približavamo se kraju online edukacije projekta “STEM u oblacima” koja će sadržavati pet lekcija o životu u svemiru. Ova online edukacija pružit će polaznicima novo znanje o ljudskim aktivnostima u svemiru i općenito o svemiru. Kroz zanimljive lekcije, polaznici će naučiti sljedeće:

  1. Upoznavanje s astrobiologijom: ova lekcija poučavati će proučavanje života u svemiru, njegov nastanak, evoluciju i rasprostranjenost. Sudionici će saznati kako je život nastao na Zemlji, kako proučavamo evolucijske veze između vrsta te kako je živi svijet podijeljen na Zemlji.
  2. Međunarodna svemirska postaja: druga lekcija predstavit će najveću strukturu koju su ljudi poslali u svemir – veliki svemirski laboratorij koji orbitira oko Zemlje. Sudionici će naučiti što je Međunarodna svemirska postaja, koja je njezina svrha, kako izgleda i kako je živjeti u njoj.
  • Prilagodbe organizama: kroz treću lekciju polaznici će istražiti različite prilagodbe koje organizmi imaju za život u različitim uvjetima na Zemlji, te će koristiti to znanje kako bi stvorili vlastiti organizam koji bi mogao preživjeti na Marsu.
  • Etika ljudskog djelovanja u svemiru: polaznici će se educirati o etičkim aspektima ljudskih djelovanja u prirodi, posljedicama dosadašnjih ljudskih aktivnosti u svemiru i o budućim ljudskim djelovanjima. Razmatrat će pojmove kao što su ekocentrizam i antropocentrizam te će razmišljati o Marsu kao “rezervnoj Zemlji”. Također će se upoznati sa svemirskim otpadom koji je posljedica ljudske aktivnosti u svemiru.
  • Uvod u svemirske tehnologije: finalna peta lekcija će polaznicima pružiti uvid u detalje nekih svemirskih tehnologija. Pokrit će teme satelita, svemirske navigacije, komunikacijskih tehnologija i napajanja svemirskih letjelica.

Više o edukacijama pronađite na https://www.ctk-rijeka.hr/hr/zgotovljujemo-online-edukaciju-o-%C5%BEivotu-u-svemiru

Projekt “STEM u oblacima” je prijavljen na javni poziv “Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice” (UP.04.2.1.11) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020. Nositelj projekta je Centar tehničke kulture Rijeka, a u partnerstvu sudjeluju Astronomsko društvo Višnjan, Bioteka – Udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti, CARPE DIEM udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih, te FabLab – udruga za promicanje digitalne fabrikacije.