Trenutno pregledavate Projekt “Virtualna umjetnost i kultura”: Objavljene prve video upute za samostalnu provedbu radionica

Projekt “Virtualna umjetnost i kultura”: Objavljene prve video upute za samostalnu provedbu radionica

Nakon više od 40 provedenih radionica u sklopu projekta “Virtualna umjetnost i kultura” čiji je nositelj udruga HERMES, a FabLab sudjeluje kao projektni partner, na internetskoj stranici projekta i našem Youtube kanalu učinili smo dostupnima prve video upute za samostalnu provedbu radionica. 

Projekt “Virtualna umjetnost i kultura” sastoji se od četiri ciklusa radionica: Zvuk, Voda- Zemlja-Zrak, Kriptografija i Forum teatar. 

Prve video upute dostupne su za radionice Čašofon, Padobranac, Spartanska šifra i Rešetkasta šifra. 

Video upute za radionicu “Čašofon” predstavljaju kako, korak po korak, pomoću dvije plastične čaše i konopca izraditi primitivan telefon prilikom čega djeca uče o prijenosu zvuka na daljinu. Praćenjem uputa za radionicu “Padobranac” djeca će od vrećice za zamrzavanje, kvačice za rublje i užeta kreirati svoj vlastiti model padobrana te se upoznati s poviješću izrade padobrana i ulogom Fausta Vrančića u njoj. 

Radionice iz ciklusa “Zvuk” i “Voda-Zemlja-Zrak” namijenjene su učenicima nižih razreda osnovnih škola, ali iste mogu provesti i djeca predškolskog uzrasta uz nadzor i pomoć roditelja ili odgajatelja. 

Radionice iz ciklusa “Kriptografija” namijenjene su učenicima šestih i sedmih razreda osnovnih škola. Učenici će naučiti kako izraditi vlastiti alat za kriptiranje poruka te se okušati u šifriranju i dešifriranju poruka. 

Sve radionice participativne su i interdisciplinarnog karaktera povezujući povijest, umjetnost, znanost i stjecanje vještina korištenja suvremene tehnologije. 

Video upute mogu koristiti djeca te odgojno-obrazovni djelatnici i roditelji te svi oni koji na zabavan način žele upoznati STEM područje, a u narednom razdoblju očekujte još zabavnih i poučnih video uputa. 

Želite ponoviti li radionicu na kojoj ste sudjelovali, okušati se u ciklusu u kojem niste sudjelovali ili niste do sada niti imali prilike sudjelovati u projektu – posjetite internetsku stranicu projekta ili naš Youtube kanal te se okušajte u samostalnoj provedbi radionica. Puno zabave i još više učenja su osigurani. 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge HERMES.

Više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr, www.esf.hr